Kansainvälisyys

Oletko tulossa Suomeen työskentelemään tai opiskelemaan? Haluatko saada uusia kokemuksia ja etsit töitä tai opiskelupaikkaa ulkomailta?

Tästä osiosta löydät tietoa työskentelystä ja opiskelusta maahanmuuttajana Suomessa. Lisäksi voit tutustua maahanmuuttajille tarkoitettuihin palveluihin, jotka edistävät työllistymistäsi ja kotoutumistasi.

Jos olet lähdössä töihin tai harjoitteluun ulkomaille, tutustu kokoamaamme muistilistaan, josta löytyy tietoa siitä, mitä kaikkea sinun tulee tehdä ennen ulkomaille lähtöä. Löydät tästä osiosta tietoa myös ulkomailla opiskelusta.

Jos olet työurasi alussa tai pohdit sinulle sopivaa alaa tai ammattia, tutustu Ura ja työsuhde -osioon. Koulutus ja opiskelu -osiosta löydät tietoa siitä, millaisilla eri tavoilla voit opiskella eri elämäntilanteissa. Jos etsit töitä, löydät Työnhaku-osiosta vinkkejä työnhaun tueksi sekä tietoa työllistymistä edistävistä palveluista.

Oletko tulossa Suomeen töihin?

Työmarkkinatorilta löydät tietoa työn aloittamisesta ja työelämästä Suomessa. Lue lisää:

Olen tulossa Suomeen töihin

Haluatko opiskella?

Jos olet opiskelija tai haluat hakea koulutukseen, löydät Työmarkkinatorilta neuvoja toimeentulon järjestämiseksi sekä tietoa eri tavoista opiskella joko täyspäiväisesti tai työn ohella. Lue lisää:

Haluan opiskella

Aiotko hakea työttömyysturvaa?

Työttömyysturvan tarkoitus on korvata taloudellisia menetyksiä, joita työttömyys sinulle aiheuttaa. Ensimmäiseksi sinun tulee ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. Lue lisää:

Haen työttömyysturvaa

  • Kun haluat muuttaa Suomeen työskentelemään, sinun tulee etsiä työpaikka ja huolehtia lupa-asiat kuntoon. Kun aloitat työn, tee työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus.

  • Haluatko opiskella Suomessa lyhtyaikaisesti tai suorittaa kokonaisen tutkinnon? Selvitä, tarvitsetko viisumia tai oleskelulupaa.

  • Oletko suunnitellut lähteväsi työskentelemään ulkomaille? Ennen kuin aloitat työnhaun ulkomailta, kartoita kielitaitosi ja osaamisesi sekä oman alasi työllisyystilanne kohdemaassa.

  • Kun opiskelet ulkomailla, kehität kielitaitoasi ja saat arvokasta kokemusta, josta on varmasti hyötyä jatkossa.

Päivitetty: